Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Coping with fatigue for people with end stage kidney disease: a qualitative study

Universiteit Gent
2023
Kyara
Boete
Deze thesis betreft een kwalitatieve studie die de ervaringen van personen in het eindstadia met een chronische nierziekte die hemodialyse volgen, na te gaan omtrent hun vermoeidheid en hoe men hier mee omgaat. Dit proefschrift dient als basis voor het identificeren en ontwikkelen van effectieve interventies ter ondersteuning van mensen met een nierziekte in het eindstadium die vermoeidheid ervaren, en kan een eerste basis vormen om de toekomstige zorg voor patiënten met chronische nierinsufficiëntie te verbeteren.
Meer lezen

HET EFFECT VAN EEN ‘ADEMPAUZE’ TIJDENS DE LES OP DE RETENTIE: EEN ONDERZOEK BIJ LEERLINGEN VAN HET 6DE JAAR TSO

Universiteit Gent
2023
Henk
Van Daele
Een pauze van 5 minuten tijdens een reguliere les zorgt bij leerlingen van 6 TSO voor een betere retentie van de leerstof dan een doorlopende les. De pauze werd in dit onderzoek ingevuld met een ademhalingsoefening (of korte meditatie).
Meer lezen

De meerwaarde van meditatie bij de behandel- en herstelfase van kanker

Arteveldehogeschool Gent
2021
Silke
Duym
  • Jolien
    Wieme
  • Silke
    Duym
  • Margot
    De Bruyn
De meerwaarde van meditatie bij de behandel- en herstelfase bij kanker. Bachelorproef geschreven in 2020-2021 door studenten ergotherapie.
Meer lezen

This is ME traject -Preventieve holistische workshops op de werkvloer voor medewerkers van ZNA met verhoogde stress en/of angst en/of spierpijnen in tijden van COVID- 19

AP Hogeschool Antwerpen
2021
Marie
Ernalsteen
Preventieve holistische workshops op de werkvloer voor medewerkers van ZNA met verhoogde stress en/of angst en/of spierpijnen in tijden van Covid-19.
Meer lezen

Haptonomische pre- en postnatale begeleiding van ouders en kind

Arteveldehogeschool Gent
2021
Birten
Pots
Binnen het perinatale zorgnetwerk zijn er heel wat alternatieve begeleidingsvormen aan een
opmars bezig, onder andere de haptonomische pre- en postnatale begeleiding van ouders en
kind. De impact en de meerwaarde hiervan worden beschreven pre, peri- en postnataal, dat zowel voor de ouders als voor het kind. Als vroedvrouw kan de haptonomische visie een andere kijk op het werkveld geven.
Meer lezen

Identificatie van neurale markers van 'mind wandering' tijdens 'breath focus' meditatie voor de ontwikkeling van nieuwe EEG-gebaseerde neurofeedback protocollen

KU Leuven
2020
Eduardo Antonio
Bracho Montes de Oca
  • PhD-kandidaat Julio
    Rodriguez-Larios
In deze scriptie onderzochten we de invloed van meditatie op hersenactiviteit in onervaren mensen. Dit werd gedaan aan de hand van elektro-encefalogram.
Meer lezen

Het ademend archief. Een nieuw begrip van het archief op basis van Otobong Nkanga's performancepraktijk

Universiteit Antwerpen
2020
Lotte
Bode
Hoe archiveer je een vluchtige, efemere kunstvorm zoals performance? Het is een vraag die de theaterwetenschap en performance studies al decennialang bezighoudt. De bijzondere kunstenaar Otobong Nkanga werpt nieuw licht op het vraagstuk. Het M HKA zal haar concept van ‘het ademend archief’ realiseren.
Meer lezen

How can we evolve a harmonious integration of an isolated historical defence infrastructure within a current society? A recipe in which a burial site, a green landscape and a public character are blended into a seamless unity.

Universiteit Hasselt
2020
Silke
Vandeputte
Een belangrijk deel van de Belgische geschiedenis en een uniek stukje architectuur, namelijk een verdedigingsfort, herbestemmen tot een begraafplaats en een locatie om afscheid te nemen van dierbaren. Het gaat over het integreren van een fort in de huidige samenleving.
Meer lezen

Werkbaar werk - werk op jouw maat!

VIVES Hogeschool
2019
Jens
Longueville
Deze bachelorproef onderzoekt de werkbaarheid van het werk binnen het bedrijf 'Thon Hotels Brussels' en biedt oplossingen aan inzake werkstress.
Meer lezen

MEUBEL ALS MIDDEL TOT SOCIALE INTERACTIE IN DE PUBLIEKE RUIMTE

Thomas More Hogeschool
2019
Ellen
Vlogaert
Sociale interactie in een publieke ruimte draagt bij tot de leefbaarheid van de stad en zitplaatsen zijn cruciaal voor een levendige en comfortabele publieke ruimte. De collectie van drie stadsmeubels moest beide uitgangspunten combineren en zo fungeren als een eerste hulp bij nood aan sociaal contact in de stad.
Meer lezen

Peter L. Berger's Notion of Pluralism and the Future of Religion

KU Leuven
2018
Isaak
Deman
Deze thesis onderzoekt de correlatie tussen Peter Berger's inductieve, socio-theologische blik op religie, inclusief 'geloof' en 'religieuze instituten', enerzijds, en zijn sociologische blik op pluralisme en secularisatie, anderzijds, vanuit een theologische invalshoek.
Meer lezen

Wat is participatief musiceren?

Hogeschool Gent
2018
Rishat
Allagulov
Deze bachelorproef gaat over de vraag: Welk effect heeft de participatieve manier van musiceren binnen The Ostend Street Orkestra, op de sociale relaties tussen de muzikanten onderling enerzijds en daarbuiten anderzijds? The Ostend Street Orkestra (TOSO) is een weerbarstige muziekgroep die experimenteert met verschillende genres en stijlen van muziek en bestaat uit een zeer gevarieerde doelgroep. Een dakloze staat zij aan zij met een psycholoog, student, muzikant en een ex-drugsverslaafde die maar één doel voor ogen hebben. Namelijk het maken van muziek zowel tijdens de repetities als tijdens de optredens die men om de zoveel tijd geeft. Door middel van kwalitatief onderzoek en meer bepaald semigestructureerde open interviews, praktische voorbeelden, theoretische stukken en voornamelijk gebaseerd op en verwoord door de deelnemers, muziekcoaches en de productiemedewerkers, formuleer ik een antwoord op mijn onderzoeksvraag.

Daarnaast is deze scriptie ook een inspiratie van wat belangrijk is als je een gelijkaardig project wenst op te starten.
Meer lezen

Rustig Zwanger - De invloed van yoga en mindfulness op stress en angst tijdens de zwangerschap

VIVES Hogeschool
2017
Gladys
Delepierre
  • Zoé
    Foulon
In deze bachelorproef wordt een literatuurstudie gedaan over de invloed van stress en angst op de zwangerschap. Daarna bouwt het verder op de invloed van mindfulness en yoga om deze stress en angst te verminderen. Als praktisch deel werd een handleiding geschreven voor vroedvrouwen.
Meer lezen

Manama in Succes

Karel De Grote Hogeschool
2016
Elise
Daemen
Welke zijn vanuit socio-cultureel perspectief de emotionele noden van studenten in het hoger onderwijs en welke vormen van gezondheidspromotie komen hieraan tegemoet? -
Gezondheidspromotie voor de moderne student in het hoger onderwijs.
Meer lezen

George Ivanovitch Gurdjieff

AP Hogeschool Antwerpen
2016
hans
sluijs
Deze scriptie handelt over de pianomuziek die de Armeniër Gurdjieff tezamen met de Rus componist Thomas de Hartmann realiseerde. De filosofie van deze rondreizende mysticus wordt ook uitgediept.
Meer lezen

De slow cheque

Erasmushogeschool Brussel
2016
Magali
De Haes
  • Magali
    De Haes
  • Nina
    van Loon
  • Ellen
    Luypaert
De slow cheque is een nieuwe manier om stress en burn-outs op de werkvloer te verminderen.
Meer lezen

Sensitief theater als 'presence' effect in een postemotionele samenleving: zintuiglijke ervaring als bron van kennis

Universiteit Antwerpen
2014
Elvira
Crois
Theater van de zintuigen: een leven pellen als een artisjok“Of ik een persoonlijke vraag heb verzonnen?” vroeg een Spaanse señora me aan de ingang van een halve ruïne op de heuvel van de Montjuíc. Binnen de muren van Teatro de los Sentidos, een theatergezelschap onder leiding van de Colombiaanse antropoloog Enrique Vargas, was het geen vreemde vraag. Naar aanleiding van de herneming van hun stuk Oraculos zakte ik twee jaar geleden af naar Barcelona om een nieuwe kunstvorm te onderzoeken: sensitief theater. Deze stroming leerde ik kennen in het Europees theaterproject Between Us.
Meer lezen

Aandacht voor de gevoelswereld, meditatie, niet-klassieke geneeswijzen en buitenzintuiglijke waarnemingen in het onderwijs?

Odisee
2013
Chiëla
Wellens
Onderwijs en de samenhang tussen denken en voelenOp school krijgen leerlingen wiskunde, muziek, fysica, biologie, Frans… Een breed en vol programma. Maar is dit aanbod wel volledig? Zou bijvoorbeeld aandacht voor de innerlijke gevoelswereld, meditatie- en relaxatietechnieken niet even belangrijk kunnen zijn als een vak wiskunde? Of waarom niet eens de aandacht richten op buitenzintuiglijke ervaringen en niet-klassieke geneeswijzen? Hoe denken andere jongeren tussen 12 en 18 jaar hierover? Hoe denken docenten hierover?
Meer lezen

Mindfulness versus distractie bij pijn: een experimentele studie

Universiteit Gent
2013
Anouk
Decuypere
Mindfulness versus distractie bij pijn: een experimentele studie.Mindfulness is een hype. Mindful eten, mindful op vakantie, mindfulness op de werkvloer of in je relatie, het lijkt de oplossing voor elk probleem. Tot de uitwassen in beeld komen, zoals in de Panoramareportage dit jaar op Canvas. Is mindfulness echt wel zo effectief? In dit artikel wordt een onderzoek beschreven naar één van de grootste claims: mindfulness als oplossing voor pijn.De wetenschappelijke wereld is al een tijdje met mindfulness bezig, al van in 1987 om precies te zijn. Dat was het moment waarop dr.
Meer lezen

Neurale netwerken betrokken bij religie, moraliteit en spiritualiteit

Universiteit Antwerpen
2011
Kris
Verburgh
Waarom geloven mensen? Omdat ze troost nodig hebben? Omdat ze dingen willen verklaren? Dat zijn geen juiste antwoorden, gezien het vermogen om te geloven eerst moet ontstaan, om het dan pas als troost of verklaring te kunnen aanwenden.
Als we kijken naar de structuur van onze hersenen, en de miljoenen jaren evolutie die de mens achter de rug heeft, dan zien we enkele interessante neurologische mechanismen die de kiemen van het geloof zaaien.
  Onze voorouders leefden gedurende miljoenen jaren in hechte groepen, en ontwikkelden hiervoor speciale cognitieve vermogens.
Meer lezen

Voor het vallen van de traan: melancholie in het werk van Joseph Brodsky

Universiteit Antwerpen
2011
Jan
Dertaelen
De zoete pijn van een vergeten dichter: Joseph Brodsky als melancholicusGepest en verstoten, bespuwd, gekleineerd, mishandeld en weggestuurd. Dat was het droeve lot van Joseph Brodsky, de grootste dichter die Rusland sinds de Tweede Wereldoorlog heeft voortgebracht. Terwijl hij door het Soviet-regime werd vervolgd, werd hij in literaire kringen geroemd als de grootste levende dichter van Rusland, de meest welluidende, invloedrijke stem van de moderne Russische letteren.
Meer lezen

Is de realisatie van leegte de ultieme sublimatie? Een vergelijkende literatuurstudie vanuit Lacaniaans - boeddhistisch perspectief

Universiteit Gent
2010
Michael
De Herdt
 
Boeddhisme vanuit een westers – psychologisch perspectief.
Wij – westerlingen – hebben het altijd al moeilijk gehad om het boeddhisme te kunnen begrijpen. Onze verbeelding slaat gemakkelijk op hol als we horen over deze oude, oosterse leer. De meeste mensen hebben ooit wel eens gehoord over karma, nirvāṇa of wedergeboorte. Deze ideeën wekken al snel het idee op dat het boeddhisme een vreemde, bijgelovige religie is.
Meer lezen

Lachen zonder humor

Hogeschool West-Vlaanderen
2007
Jemme
Dupont
Gebeten door de lachmicrobe
 
Lien Deblaere is educatief medewerkster bij VFG, de gehandicapte vereniging van Bond Moyson. Ze volgde een opleiding tot lachanimator bij de lachclubs van België. ‘Iedereen kan lachen en je kunt het ook niet verkeerd doen. Je moet het doen zoals je zelf voelt dat het goed is. Je moet je volledig los laten,’ aldus Lien. ‘We lachen zonder reden omdat we willen lachen en omdat het heel gezond is.’
 
Lachyoga werd in 1995 uitgevonden door de Indische arts Dr. Madan Kataria.
Meer lezen

Meditatief Dansen - Basale Stimulatie toegepast

Hogeschool Gent
2007
Tine
Deketele
Danssessies voor personen met ernstig meervoudige beperking.

Een groepsactiviteit samenstellen voor personen bij wie de individuele behoeften primeren. Het is geen evidentie. Maar net zij hebben er de meeste behoefte aan. Om een aangepaste activiteit te realiseren, moeten een aantal aandachtspunten geïntegreerd worden. Ik doe mijn verhaal vanuit de ervaringen in de leefgroep waar ik stage liep.


Leven met een beperking

Het heersende beeld in de samenleving rond mensen met een functiebeperking is er nog altijd een van medelijden.
Meer lezen

kloosters herbestemmen: een maatschappelijke en architecturale uitdaging

Hogeschool PXL
2007
bie
plevoets
Kloosters herbestemmen: een maatschappelijke en architecturale uitdaging

De mens is van nature een existentieel wezen. Op belangrijke momenten in zijn leven stelt hij zich vragen over de zin van zijn bestaan. Binnen de joods-christelijke traditie van West-Europa was er één collectief antwoord op die vraag en dat antwoord werd vertegenwoordigd door de Kerk.
Vandaag de dag heeft de katholieke Kerk in België steeds minder aanhang. De traditionele geloofsbeleving van de godsdienst is er sterk op achteruit gegaan.
Meer lezen

In de ban van de zin. Wandelen op de weg van spirituele zoekers, religieuze supermarkten en sektarische valkuilen

Thomas More Hogeschool
2006
Lien
Lammar
In de ban van de zin
Wandelen op de weg van spirituele zoekers, religieuze supermarkten en sektarische valkuilen
 
Het Westen rolt mediatiematjes uit, herstelt geblokkeerde chakra’s en wringt zichzelf in yogahoudingen. Tal van mensen trekken naar het Verre Oosten voor hun geestelijke vitaminen. Nieuw is het niet. Geïnspireerd door de transcendente meditatie van de Indische goeroe Maharishi Yogi zongen The Beatles in 1967 ‘All you need is love’, waarna de fans zich massaal op yoga stortten.
Meer lezen

Relatieopbouw tussen moslims en christenen in Vlaanderen. Veldonderzoek in de wereld van interreligieuze dialoog en diapraxis

KU Leuven
2006
Sarai
De Graef
Moslims en christenen in Vlaanderen zetten zich in voor dialoog en diapraxis


In het multiculturele en multireligieuze Vlaanderen van vandaag hoort men vaak oproepen voor verschillende soorten ‘dialoog’. Politici willen gesprekken tussen autochtonen en allochtonen. Religieuze leiders zoeken elkaar op. Op het internet vindt men websites die het in dialoog treden met ‘Anderen’ als doel hebben. De ‘dialoog’-initiatieven zijn talrijk en divers. De huidige context is er één van zoeken naar manieren waarop men mensen dichter bij elkaar kan brengen.
Meer lezen

Memorabele mystiek: de rationale-passage uit Ruusbroecs Vanden geesteliken tabernakel

Universiteit Antwerpen
2004
Hadewijch
Ceulemans
Ruusbroec is het onthouden waard
 
Heeft u onlangs nog een tekst gelezen die uw leven heeft veranderd? Waarschijnlijk zullen weinigen onder ons nu ‘ja’ knikken; maar wij zijn dan ook doorgaans niet op zoek naar een dieproerende ervaring wanneer we lezen. Voor de middeleeuwse lezer daarentegen was dat precies de voornaamste drijfveer, met name wanneer hij (of zij) in contact kwam met geestelijke literatuur.
 
Een leeservaring was in de Middeleeuwen veel intenser dan nu.
Meer lezen

Wat is de essentie van communicatiewetenschappen?

Andere
2002
Steven
Vrancken
Kunnen communicatiewetenschappers communiceren?
 
Communicatiewetenschappers hebben geen taal
 
Laten we hiervoor de communicatiespecialisten en –professoren eens aan het woord laten. “We komen tot het probleem of communicatiewetenschappen een wetenschap is: ze is geen wetenschap” (prof. dr. M. Campos, Canada). “Ik hou niet van het begrip communicatiewetenschappen. Ten eerste omdat dat heel beladen is en ten tweede omdat er veel mensen van andere disciplines er op neerkijken” (prof. dr. H. Verstraeten, België).
Meer lezen