Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Unboxing Materialism: A Content Analysis of YouTube Videos from Popular American Kidfluencers

Universiteit Gent
2024
Yana
Degroote
Kidfluencers inspireren kinderen over de hele wereld en worden daarom ingezet door adverteerders om merken te promoten. Desondanks het succes daarvan, wordt kidfluencer content bekritiseerd van matertialistische waarden te verspreiden. Er is een belangrijk hiaat in de wetenschappelijke literatuur die deze mogelijke relatie tussen blootstelling aan kidfluencer content en materialisme in kinderen bestudeert. Deze scriptie dient als een basisonderzoek binnen dit domein. Aan de hand van een exploratieve inhoudsanalyse van videos van zes populaire kidfluencer YouTube-kanalen (n = 130), gaan we op zoek naar hoe materialistische dimensies gerepresenteerd worden en hoe en of deze verschillen tussen kidfluencer video genres. De resultaten tonen aan dat merken in grote mate aanwezig zijn in kidfluencer YouTube videos. Gesponsorde video’s vertonen vaak enorme volumes van speelgoed en/of dure merken. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen meer materialistische waarden ontwikkelen door het kijken van kidfluencer content. Daarom doet deze scriptie enkele suggesties om de aanwezigheid van merken in kidfluencer video’s te beperken.
Meer lezen

Instagram food influencers: threat or opportunity? Determining the impact of social media influencers’ food related content on Flemish 12-18 year old adolescents’ eating outcomes: An intervention

KU Leuven
2021
Katoo
Derks
  • Yara
    Qutteina
Een experimenteel (4x4, between subjects) onderzoek naar de impact van voedselgerelateerde inhouden van sociale media influencers op de eetgewoonten van Vlaamse 12-18-jarige adolescenten.
Meer lezen

Het verband tussen voedingsgewoonten bij patiënten met een bariatrische chirurgie en de evolutie van NAFLD: Pre- en postoperatieve vergelijking

Erasmushogeschool Brussel
2020
Mariem
Chiairi
Dit onderzoek gaat over het verband tussen de voedingsgewoontes van patiënten die een bariatrische chirurgie ondergaan en de evolutie van non alcohol fatty lever disease (NAFLD).

Het doel van dit onderzoek is om bij patiënten die een bariatrische chirurgie ondergaan naast het gewichtsverlies, ook de pre- en postoperatieve voedingsgewoonten in verband te brengen met de evolutie van NAFLD.
Meer lezen

Online versus real life coaching op een gezonde levensstijl

Hogeschool PXL
2020
Yana
Stappers
Dat ons leven niet altijd even gezond is, is duidelijk. Maar hoe ga je om met de gevaren die verbonden zijn aan een ongezonde levensstijl? En hoe kies je bewust voor een gezond alternatief? Possible onderzocht met een acht weken programma welke invloed een gezonde levensstijl op ons lichaam heeft.
Meer lezen

Kunnen transparante nudges ook effectief zijn? De invloed van disclosure op de effectiviteit van een normatieve nudge.

KU Leuven
2018
Lotte
Hallez
Nudges zijn kleine veranderingen die mensen motiveren om een beter gedrag te stellen. In deze thesis wordt nagegaan of een normatieve nudge mensen kan beïnvloeden om een gezonde eetkeuze te maken. Bovendien wordt er nagegaan of transparantie iets verandert aan de effectiviteit van de nudge.
Meer lezen

Inhoudsanalyse over het gebruik van verpakkingselementen in de voedingsmarkt

Universiteit Gent
2017
Joyce
De Temmerman
Dit onderzoek bevat een overzicht van de verpakkingselementen gebruikt bij gezonde en ongezonde snacks. Hiervoor werden 300 snacks geanalyseerd. Het werd duidelijke dat ongezonde snacks nog steeds veel meer inspelen op de emoties van de consumenten dan gezonde snacks.
Meer lezen

De link tussen emotionele ervaringen van adolescenten en hun voedingskeuzes

Odisee Hogeschool
2016
Eline
Lauwereins
  • Edith
    Deprez
In de bachelorproef wordt onderzocht of jongeren van 13-18 jaar oud bij emotionele ervaringen/gebeurtenissen, stress en verveling een bepaalde voorkeur hebben voor voeding ((on)gezonde voeding, kleine porties of grote porties)
Meer lezen

Kunnen leerlingen eerste graad secundair onderwijs de gevolgen van een ongezond voedingpatroon inzien?

AP Hogeschool Antwerpen
2015
Kim
Franck
“Steeds meer jongeren lijden aan overgewicht”, “Aantal jonge meisjes met een eetstoornis neemt toe”, “Coca Cola betaalt diëtisten om frisdrank te promoten”, “Steeds meer mannen ontwikkelen een eetstoornis”, …Leerlingen eerste graad secundair onderwijs de gevolgen van een ongewoon voedingspatroon doen inzien. 8 maanden lang heb ik me erin verdiept. Hoe kon ik jongeren bewust maken van hun soms heel ongezonde voedingspatroon? Hoe kon ik jongeren zo eenvoudig mogelijk uitgelegd de meest voorkomende gevolgen van een ongezond voedingspatroon laten inzien?
Meer lezen

DE POTENTIËLE KOSTENEFFECTIVITEIT VAN VOEDSELTAKSEN EN -SUBSIDIES

Universiteit Gent
2014
Tatiana
Bracke
HOE KOSTENEFFECTIEF IS EEN VOEDSELTAKS VOOR BELGIË?Een ongezonde voedings- en leefstijl zorgen voor het toenemen van overgewicht en obesitas in de Westerse maatschappijen. Deze hebben wereldwijd epidemische proporties bereikt, waardoor gezondheidsexperts spreken over globesitas. Ook in België blijft het aantal mensen met overgewicht en obesitas toenemen. Dat overgewicht en obesitas een grote bedreiging vormen voor het welzijn en de algemene gezondheid is reeds veelbesproken. Minder gekend is de hoge economische last die deze obesitasepidemie veroorzaakt voor de hele maatschappij.
Meer lezen

Voedseltaksen en Global System Dynamics: een vergelijkende kwalitatieve casestudy tussen Denemarken en Finland

Universiteit Gent
2014
Liese
Albrecht
  • Lieven
    Annemans
  • Ignaas
    Devisch
VOEDSELTAKSEN EN GLOBAL SYSTEM DYNAMICS: EEN KWALITATIEVE CASE STUDY VAN DE VETTAKS IN DENEMARKEN IN VERGELIJKING  MET VOEDSELTAKSEN IN FINLAND Albrecht, L., Annemans, L.* * Faculteit Gezondheidswetenschappen, Universiteit Gent  Doelstelling: In deze masterproef werd een vergelijking gemaakt van de vettaks in Denemarken, die na één jaar werd afgevoerd, met de bestaande voedseltaksen in Finland, welke wel effectief bleken te zijn.
Meer lezen

Kindervoedselmarketing: Suggestieve porties op verpakkingen - Een experiment naar de consumptie van ontbijtgranen bij kinderen

KU Leuven
2014
Goele
Aerts
Leiden grotere porties tot overdadigheid?Kinderen vormen een groeiende markt voor vele producten, maar voedsel is bij uitstek de sterkst geadverteerde categorie voor de jongste consumenten. Bovendien is het vooral ongezond voedsel waaraan grote marketingbudgetten besteed worden. De laatste decennia werd reeds heel wat onderzoek verricht omtrent dit topic. Recent masterproefonderzoek aan de KU Leuven toont aan dat ogenschijnlijk subtiele marketingbeslissingen effect hebben op eetgedrag bij kinderen van vier tot vijf jaar.
Meer lezen

Het recht van gedetineerden op "ongezonde" of "immorele" legale activiteiten in het licht van het normaliseringsbeginsel

KU Leuven
2014
Mirte
Smets
In deze masterproef bespreken we vier immorele legale activiteiten (bezoek van prostituees, alcohol, tabaksgebruik, ongezonde voeding) in het licht van het normaliseringsbeginsel. Dit beginsel heeft onder invloed van Europa een belangrijke plaats in onze Belgische Basiswet ingenomen. Het normaliseringsbeginsel houdt in dat de levensvoorwaarden in de gevangenis zoveel mogelijk in overeenstemming zijn met de levensomstandigheden in onze vrije samenleving.
Meer lezen

Determinants of fruit & vegetable and fat intake in university students: a cross-sectional explanatory study

Vrije Universiteit Brussel
2013
Hannah
Verhoeven
 De nefaste invloed van het studentenleven op de voedingsgewoontenOvergewicht en obesitas treffen in de hedendaagse samenleving wereldwijd meer dan 1,4 miljard volwassenen. Deze aandoening kan leiden tot verscheidene gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, beroertes en zelfs bepaalde kankers. Meer nog, obesitas is één van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden. De 2,8 miljoen doden per jaar tonen aan hoe ernstig deze hedendaagse aandoening is.De overgang van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs is een kritieke periode voor gewichtstoename.
Meer lezen

Eten, meten en weten (titel) Voeding en opvoeding bij moeders uit meer dan één windrichting: onderzoek in samenwerking met het Huis der Gezinnen

Erasmushogeschool Brussel
2007
Céline
Hennes
De invloed van cultuur op voedings- en eetgewoontes en gezondheid.

In de scriptie ‘Eten, meten en weten… Voeding en opvoeding bij moeders uit meer dan één windrichting: onderzoek in samenwerking met het Huis der Gezinnen’, komen verschillende thema’s aan bod. Het eindwerk is gekoppeld aan een stage in het Huis der Gezinnen. Dit is een organisatie die verschillende activiteiten opzet voor gezinnen met kinderen tussen 0 en 8 jaar. Drie maal per jaar organiseert men het (OP)voedingsproject ‘Lekker en Gezond’.
Meer lezen